Alkuvuoden Markkinatilanne - Koivu LKV

Alkuvuoden Markkinatilanne

Tammikuu 2023

Kiinteistönvälitysalan keskusliitto julkaisi välittäjien kauppahintatilastoihin pohjautuvan tammikuun katsauksen 10.2.2023. Se vahvistaa omat havaintomme ja arviomme tulevan kevään asuntokauppatilanteesta Jyväskylässä.

Kauppamäärät ovat laskeneet matalimmalle tammikuun tasolle pitkään aikaan. Syyt siihen ovat kaikille tutut: inflaatio, korkojen nousu, epäselvä työmarkkinatilanne ja sota Ukrainassa. Nämä yhdessä vaihtoivat asunnonostohalut tarkkailumoodiin.

Olemme kuitenkin koko ajan nähneet kohteidemme myynti-ilmoituksissa hyviä katsojamääriä. Tammikuussa välityksessämme olevien kohteiden myynti-ilmoituksia katsottiin yhteensä 36.000 kertaa ja vahtiosumia kertyi 5.500 kpl.

Jyväskylässä on Etuovi.com sivustolla ollut tammikuussa tasaisesti n. 950 kpl käytettyjen asuntojen myynti-ilmoitusta. Määrä on suhteellisen korkea tammikuun luvuksi ja jatkaa luultavasti nousuaan kohti kevättä.

Asunnonmyyjän kannattaa tällä hetkellä miettiä esimerkiksi seuraavia asioita: Onhan myynti-ilmoitus laadukas kaikilta osiltaan, onko välittäjäsi motivoitunut ja ajan hermolla, sekä onko pyyntihinta kohdallaan. Tilastoissa on nähty hintojen laskua, joka tarkoittaa että pyyntihintojen ja toteutuneiden hintojen erotus on jo kasvanut.

Asunnon etsijät arvostavat laadukasta esillepanoa, henkilökohtaista tilanteensa ymmärtävää palvelua ja ovat hyvin kartalla siitä mikä on tilanne hintojen kehityksen suhteen.

Allekirjoitamme KVKL:n Tuomas Viljamaan arvion siitä, että pohja on nyt nähty ja patoutunut kysyntä tulee purkautumaan kevään aikana. Mutta luultavasti se toteutuu toistaiseksi loivasti laskevilla hintatasoilla.

Uskomme, että korkojen uusi taso hyväksytään normaaliksi. Ja voivathan korot jälleen olla matalammat seuraavan tarkistuspäivän koittaessa. Lainamarginaalit ovat nyt laskevassa kurssissa ja se on myös positiivista, jopa alle 0,50 % marginaaleista olemme kuulleet kerrottavan. Entäpä jos ostajana pitäisit ensimmäisen vuoden lyhennysvapaata?

-Koivu LKV- 

……………………………… 

Tammikuun 2023 asuntomarkkinakatsaus: Kysyntä kasvussa ja hinnat maltillistuneet, mutta tulppa odottaa poksahtamistaan 

KVKL 10.2.2023

“Asuntokauppamäärät ovat olleet laskusuunnassa pitkin syksyä. Tammikuu oli asuntokaupan osalta heikko. Erityisesti korkojen nopea nousu, arjen kustannusten kasvu ja tulevaisuuden epävarmuus ovat vaikuttaneet asuntokauppaan negatiivisesti. Vuodenvaihteen aikana näytöillä on käynyt kuitenkin huomattavasti enemmän ihmisiä ja epävarmuuksia on poistunut. Pohja asuntomarkkinoilla on varmasti jo ohitettu”, arvioi toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa Kiinteistönvälitysalan Keskusliitosta.

“Tilastokeskuksen mukaan asunnon ostoaikeet sukelsivat viime kesänä, mutta viimeisimmän julkistuksen mukaan asunnon ostoaikeet ovat palautuneet jo kymmenen vuoden keskiarvoja korkeammalle tasolle. Tämä näkyy myös asuntonäytöillä, joissa on ollut alkuvuonna selvästi vilkkaampaa. Erityisesti ensiasunnon ostajilla on nyt paljon mahdollisuuksia lähteä omistusasuntopolulle. Asuntokaupan patoutunut kysyntä alkaa purkautumaan kevään ja kesän aikana”, Viljamaa ennakoi.

 

Voit lukea koko katsauksen tästä.