Investoi ostajan positiivisiin tunteisiin⎜Koivu LKV

Investoi ostajan positiivisiin tunteisiin

Usein kuulen väitteen, ettei kannata remontoida asuntoa myyntiä varten. Syyksi kerrotaan, että ”se on turhaa, kun uusi omistaja sitten kuitenkin repii kaiken pois.”

Toki sitäkin tiedetään tapahtuneen, mutta on se harvinaista. Sellaisessa tapauksessa on luultavasti valittu ihan väärät värit ja materiaalit kyseiseen asuntoon. On syynsä, miksi uudistuotannossa vältetään turhan persoonallisia ratkaisuja, materiaaleja tai värejä.

Todellisuudessa asunnon ostajat arvostavat suuresti myyjän laadukkaasti toteuttamia neutraaleja pinta- ja muita remontteja. Kunhan ne on järjellä tehty, eikä ole säästelty liikaa esim. kaapistojen määrässä, laattojen laadussa tai vaikkapa koneiden hinnassa. 

Myyntikohteen siisteys ja hyvä kunto kertoo myös omistajan arvostuksesta asuntoa ja ostajaa kohtaan. Se lisää luottamusta ja kaupan hyvää henkeä. Se myös vähentää jälkipuheita ja saa ostajan tarjoamaan korkeamman hinnan. 

Toinen yleinen väite on, ettei remonttiin käytettyä rahaa saa takaisin. Mistä sen tietää? Jotta asiasta voisi saada varmuuden, pitäisi asunto myydä kahteen kertaan. Toki ei jokaiseen asuntoon kannata välttämättä sijoittaa suuria summia, eikä sille aina ole tarvettakaan. Monesti riittäisi kevyt ehostus ja pienet fiksaukset silikoneihin, materiaaleihin tai laitteisiin. 

Ostajat ovat nyt jo lähes 10 vuoden ajan enenevässä määrin halunneet ostaa kohteita, joita ei tarvitse remontoida. Alkuun painoa laitettiin keittiöön ja pesutiloihin, mutta nykyisin jo pelkkä pienehkö pintojen uusimistarve voi viedä ostohalut. Vapaa-aika hinnoitellaan nykyisin korkealla kurssilla ja arjen suorittaminen vie mehut. 

Remontointi on ostajalle kallista, se vaatii rinnakkaisrahoitusta asuntolainaa korkeammalla korolla, osaamista tai aikaa ei välttämättä ole ja asiakirja-/lupaprosessit tuntuvat monimutkaisilta, saati ennen vuotta -95 valmistuneiden asuntojen asbestikartoituksen tekeminen ja sen mahdollisesti aiheuttamat lisäkustannukset. 

Tästä aiheesta voisi kirjoittaa huomattavasti seikkaperäisemmän pitkän tekstin. Totean kuitenkin vain, että saisinpa euron aina kun kuulen lauseen: ”Eihän meidän tarvitse löytää kuin yksi ostaja”. 

- Janne Neuvonen, LKV -