Koivun alla: Kodin vakuutukset

Koivun alla: Kodin vakuutukset

"Koivun alla" on uusi artikkelisarja, jossa pyydämme asiantuntijoita eri asumiseen ja asunnonomistamiseen liittyviltä aloilta jakamaan omaa näkökulmaansa sekä tuntemustaan. Tässä ensimmäisessä artikkelissa Pohjantähti Oy:n Jere Hämäläinen käsittelee vakuutuksien tärkeyttä, ja sitä kuinka usein on tärkeää katsoa muutakin, kuin vain hintaa.

- Koivu LKV - 

.........................

Vastahankitulle kodille on tärkeää mitoittaa oikeanlainen vakuutusturva.

Liian usein törmään vakuutusalalla toimiessani pelkästään loppusumman tuijottamiseen. Suurin osa kodin ostajista ei ymmärrä ajatella vakuutusta syvällisemmin, vaan tehdään ostopäätös viivan alle jäävän vuosimaksun perusteella. Millaisia asioita on hyvä ottaa huomioon vakuutusta valittaessa?

Halvin ei ole aina paras. Minä itsekin myönnän, että ennen vakuutusalalle siirtymistä olen tehnyt vakuutuksien hankintapäätöksiä puhtaasti hintaperusteisesti. Nykyään ymmärrän, että liikennevakuutuksia lukuun ottamatta kuluttajapuolella ei voi muita vakuutuksia verrata pelkästään hinnan perusteella. Hinta on toki tärkeä, mutta lisäksi suosittelen kiinnittämään huomiota korvauspalvelun sujuvuuteen, turvien laajuuteen ja omavastuisiin. Ei kukaan meistä osta kotiakaan pelkästään sen takia, että se oli halvin myynnissä oleva asunto, vaan päätökseen vaikuttaa lukuisat tekijät.

Onko tämä vakuutus juuri minulle sopiva? Riskinkantokyky on meillä kaikilla yksilöllinen ja siihen vaikuttaa sosiaalisen aseman lisäksi lukuisia muita yksittäisiä tekijöitä. On siis hyvä puntaroida vakuutuskohtaisesti sitä, että millaisen riskin kuluttajana on valmis itse ottamaan ja mitä riskejä haluaa siirtää vakuutusyhtiölle. Omalla kohdallani esimerkiksi olen ajoneuvoni turvaa nipistänyt ja käyttänyt siitä säästyneet rahat itseni vakuuttamiseen. Talouteni ei kestä mahdollista sairastumisesta seuraavaa työkyvyttömyyttä, mutta jos autoni hajoaa niin voin kulkea bussilla, eikä minun tarvitse saada sijaisautoa vakuutuksen piikkiin.

Suurin osa minunkin asiakkaistani valitsee minut vakuutusedustajakseen sen perusteella, että asiakas saa juuri sen, mitä vakuutukselta tarvitsee – eikä siitäkään huolimatta joudu maksamaan vakuutuksistaan liikaa.

Syysterveisin,
Jere Hämäläinen
Vakuutusedustaja