Sähköautojen latausmahdollisuuden merkitys asuntokaupassa

Sähköautojen latausmahdollisuuden merkitys asuntokaupassa

Yhä useampi valitsee perinteisten polttomoottoriautojen sijaan ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja, kuten sähköautoja. Niillä ajaminen on myös edullisempaa ja sillä on merkitystä erityisesti nyt, kun kaikki ympärillämme kallistuu.

Sähköautot ovat siis tulleet jäädäkseen ja jos kodin yhteydessä tai sen lähellä ei ole mahdollisuutta ladata autoa helposti järkevin kustannuksin, hankaloittaa se sähköauton omistamista.

Tämä asettaa haasteita asuntomarkkinoille. Sähköauton omistajan on helppoa järjestää latausmahdollisuus, jos omistaa omakotitalon tai vastaavan. Asunto-osakeyhtiöissä tilanne onkin sitten toinen. 

Olemme välittäjinä törmänneet usein tilanteeseen, jossa yhtiössä on tehty kyselykartoitus lataushalukkuudesta, mutta ei sen konkreettisempaa. Edes isännöitsijä ei ole vahvasti suositellut latausmahdollisuuden lisäämistä muodossa tai toisessa. Hallituksen jäsenillä taas saattaa olla halu säästää tai mukana voi olla ymmärtämättömyyttä ja ennakkoluuloisuutta.

Lisääntyvissä määrin, asuntoa etsivät kysyvät välittäjältä tästä asiasta. Moni ostaja kertoo jo nyt, ettei ole kiinnostunut ostamaan asuntoa yhtiöstä, jossa latausmahdollisuutta ei ole olemassa. Saatikka yhtiöstä, jossa ei ole tehty päätöstä osakkaan oikeudesta lisätä latauspiste omalla kustannuksellaan. Tätä mieltä ollaan jopa silloin, kun ei vielä edes omisteta sähköautoa. 

Latausmahdollisuuden tai -suunnitelmien puute johtaa väistämättä yhtiön asuntojen vähäisempään kiinnostukseen markkinalla, heikkoon kilpailukykyyn vertailussa muihin myyntikohteisiin ja ennen kaikkea yhtiön asuntojen arvon alenemiseen.  

Suosittelen jokaista asunto-osakeyhtiötä ja osakasta ottamaan tämä asia tosissaan, vaikka yhtiössä ei vielä sähköautoja olisikaan. 

Onhan taloyhtiön hallituksen velvollisuus huolehtia hallinnosta, kiinteistön ja rakennusten hoidosta ja muusta toiminnasta. Hallituksen tehtävänä on myös varmistaa, että osakkaat ja asukkaat saavat taloyhtiössä riittävästi oikeaa tietoa. Ammatti-isännöitsijän tehtävänä on toimia toteuttajana, sekä asiantuntijana. 

Näin lomien jälkeen voisi olla hyvä aika ottaa latausasiat puheeksi isännöitsijän kanssa ja alkaa selvittelemään tarkemmin eri mahdollisuuksia. Kannattaa kääntyä sähköautojen latausasiantuntijan puoleen, niin oikeaa tietoa ja apua kyllä löytyy. 

- Janne -